Click for BEST OFFERS

Followers

Monday, December 13, 2010

~Kami Merayu~

image

Salam readers!

Ni segmen kempen Kami Merayu anjuran Ben Ashaari.

Pengalaman? Ada ayah dan adik bradik yang tidak merokok buat kita amat tak selesa bila berada dalam kepulan asap rokok. Rimas sekali. Sesak nafas. Aish. Tak selesa langsunglah.
Aha dulu masa dekat uni, nak beli burger, adalah mamat ni merokok sewenang-wenangnya, kita pun buat sign mengipas-ngipas angin rokok tu sambil tutup hidung. Nasib faham. Terus dia campak rokok tu sambil genyeh-genyeh dengan kasut matikan api. Ke sebab ada awek dia kat sebelah? Yang pasti, sikap ni perlu ada sebab tak eloklah smoking di public. Asap untuk orang  yang menghidu lagi 2 kali ganda bahayanya jika dihidu kan. Jadi jangan babitkan orang lain ye.



Merokok memang amalan kurang mulia. Ibarat menempah nama untuk mati dengan lebih cepat.
So please, kepada sesiapa yang merokok tu, cuba fikir-fikirkan apa yang ada dalam rokok ye.

rokok
(Sumber: Prof Dzulkifli Abdul Razak, USM)


Macam-macam bahan kimia tau. Tengok asap yang keluar tu sudahlah, hitam berjelaga. Cuba kumpul asap tu dalam botol (ibarat paru-paru kita). Sedih kan.

Insaf tak? Hehe. 
Kepada smokers, kurangkan dan cuba jangan langsung ambil rokok ye.
Cuba aktiviti yang sihat untuk gantikan amalan yang tidak berfaedah dan membakar duit serta nyawa anda sendiri. 

Kepada pihak kerajaan... mahalkan lagi rokok ni boleh?
Pastu saman je diorang ni. Haha. Kejam tak.
Untuk keamanan sejagat juga.

Tata.


4 comments:

Lulu caldina said...

katakan TIDAK kepada rokok..

kitakesitu said...

betul lulu =)
katakan x mo!

✿ CikCimi said...

ban je semua rokok.
:)

kitakesitu said...

@cikcimi: kalaula boleh ban semudah itu kan.huhu.kerajaan kena tinggikan cukai rokok.bagi ada kesedaran yang betapa ruginya bakar duit sendiri.kempen memang susah nak jalan dah