Followers

Friday, February 3, 2012

~Prosedur nikah lelaki dan perempuan di Selangor~

As salam lovelies!

Kali ni nak share prosedur nikah di Selangor.


Psst…even anda belum ambil @ isi boring nikah, anda boleh settlekan beberapa perkara penting berikut:

    1. Buat ujian HIV (valid 6 bulan sebelum tarikh nikah)
    2. Hadiri kursus kawen (valid sepanjang hayat, amek sekali je)


    Ok, mari kita mulakan.



Panduan prosedur nikah lelaki


    1. Dapatkan borang nikah anda di Pejabat Agama Islam Daerah berdekatan rumah anda atau boleh dapatkannya secara online.

    2. Setelah dapat@print boring tu, sila isikan semua maklumat diri pemohon, 2 orang saksi TANPA menurunkan tandatangan ke atasnya. Ini kerana proses sign mensign ni harus dibuat di hadapan jurunikah@penolong jurunikah @ qariah di tempat anda nanti.

    3. Sila lampirkan dokumen berikut:
-photostate ic anda selaku pemohon lelaki
-2 orang saksi
-sijil kursus kawen
-borang/result HIV test 

4. Sila cari siapa qariah kawasan anda dan buat appoiment. Nanti i cerita bab ni.

5. Bawa borang tersebut, 2 orang saksi, dan semua dokumen original dan photostate bila berjumpa dengan qariah. Proses sign akan dibuat di sini.

6. Borang anda akan disahkan, bawa semua dokumen tersebut ke PAID untuk diluluskan oleh PPN.

7. Amek nombor, hantar, dan collect balik esoknya bagi mendapatkan surat kebenaran kawen lelaki. Bayar RM10.


Hehe complex tak?

Ok, untuk makluman…pihak lelaki perlu settlekan boring mereka dulu (lebih baik 3 bulan sebelum tarikh nikah).



Next step ialah…



Panduan prosedur nikah perempuan

     
    1. Dapatkan boring nikah anda di Pejabat Agama Islam Daerah berdekatan rumah anda atau boleh dapatkannya secara online.

    2. Setelah dapat@print borang tu, sila isikan semua maklumat diri pemohon, 2 orang saksi, seorang wali TANPA menurunkan tandatangan ke atasnya. Ini kerana proses sign mensign ni harus dibuat di hadapan qariah di tempat anda nanti.

    3. Sila lampirkan dokumen berikut:
-photostate ic anda selaku pemohon perempuan
-2 orang saksi
-1 orang wali
-sijil kursus kawen
-borang/result HIV test
-borang dan surat kebenaran lelaki yang telah settle. 

4. Sila cari siapa qariah kawasan anda dan buat appoiment. 

5. Bawa borang tersebut, 2 orang saksi, dan semua dokumen original dan photostate bila berjumpa dengan jurunikah. Proses sign akan dibuat di sini. Di sini, qariah anda akan check masa yang anda nak tu available tak di diarinya. Jadi, jangan lambat bertindak.

6. Setelah mendapat kelulusan beliau, bawa semua dokumen tersebut ke PAID.

7. Amek nombor, hantar, dan collect balik esoknya bagi mendapatkan surat kebenaran kawen perempuan. Bayar RM10.

8. Proses ini secara amnya selesai, tetapi sila berhati-hati. Ini kerana ada kes jiran sendiri baru-baru ini yang pada hematnya proses ini selesai, tapi di hari kejadian yakni hari dia mau menikah, tiada jurunikah yang hadir. Dapat bayangkan tak situasi itu? Pending beberapa jam di masjid. PAID suruh tangguh ke hari selasa. Bayangkan, hari esoknya majlis resepsi sudah dirancang. Terjadi sebab dia tak merujuk pada kairiah kawasan. Oleh itu, sila betul-betul rujuk pada kairiah kawasan anda.

9. Bawa semua borang lelaki dan perempuan ke qariah anda untuk tindakan lanjut. Wali juga akan dibriefing pada masa ni berkaitan mas kawen, hantaran dan samada mau jadi wali @ wakilkan.


Sekadar berkongsi rasa, sila suruh lelaki settlekan part dia supaya tak kelam kabut pada 1 bulan sebelum majlis.
  

Membantu tak?

Hihi.


 Have a nice day!

30 comments:

dhiera said...

kalau lelaki kerja selangor tp asal pahang, macam mane?

Ila@Bella@Nabila said...

Hi dear.
Sangat membantu walaupon sedikit sebanyak info tu da tau. Nak tny nape jurunikah jiran u tu xdtg? Kn kita da jumpa kariah tmpt kita utk pgesahan? Dia mrujuk pd sape? Btw ms artu ada call PAID Shah alam. Staff tu bgtau klu kita xjmp kariah pon xpe. Direct bw doc trus ke PAID utk pgesahan. Tp rasa xkonpiden lak buat cmt. Huhu. Thanks for sharing

kitakesitu said...

@dhiera: ikut alamat kat ic dear.kalau pahang,buat di pahang.utk mudah,tuka address di ic.hihi tp kena p pej pendaftaran la pulak kn =)

kitakesitu said...

@bella: ms dia submit brg perempuan,dia jz serahkn suma pada paid,bukan pd imam kariah.myb depend pd tempat.sbb di kajang, even satu daerah,tp lebih krg ada 8 imam jg utk kwsan ni.jd taman lain,imam qariah lain.bila imam yg berhak xdpt maklumat,dia pn xdtg.myb info tu x smpai ke imam kariah.=)

Eyda Razak said...
This comment has been removed by the author.
kitakesitu said...

@eyda razak: hi eyda, utk kes mcm ni, ape2pn, mesti pihak lelaki settlekn dahulu..lelaki perlu mengisi borang kenaran kahwin di kawasan (kariah) seperti di IC..
selepas selesai permohonan di pjbt agama daerah pihak lelaki, pejabat agama daerah pihak lelaki akan mengeluarkan "surat kebenaran" yg akan pihak perempuan gunakn semasa mengisi borang bagi pihak perempuan di kawasan (kariah) mengikut IC. Pengambilan borang boleh shj bg pihak perempuan, tetapi utk menyelesaikn segala urusan, "surat kebenaran"dr pjbt agama daerah lelaki adlh d perlukan..

urusan ini cukup mudah, membina masjid adlh d tuntut dlm Islam, semoga saudari sukses ya.. :-)

Anonymous said...

burberry online burberry outlet burberry online [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry online[/url] www.outlet--burberry.com

Anonymous said...

burberry outlet burberry outlet burberry outlet [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry outlet[/url] www.outlet--burberry.com

Anonymous said...

burberry online burberry outlet burberry online [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry outlet[/url] www.outlet--burberry.com

Anonymous said...

burberry outlet burberry sale burberry online [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry outlet[/url] www.outlet--burberry.com

Anonymous said...

replica hermes bags hermes bags replica hermes [url=http://www.replica--hermes.com/]replica hermes bags[/url] www.replica--hermes.com
Gucci bags replica gucci bags replica gucci bags [url=http://www.gucci--bags.com/]replica gucci bags[/url] www.gucci--bags.com
ugg boots purchase ugg boots sale ugg boots sale [url=http://www.ugg--bootssale.com/]ugg boots sale[/url] www.ugg--bootssale.com
spyder ski jackets spyder ski jackets spyder ski jackets [url=http://www.spyder--jackets.com/]spyder jackets[/url] www.spyder--jackets.com
chanel bags replica chanel bags chanel bags [url=http://www.replica--chanel.com/]replica chanel[/url] www.replica--chanel.com

cuna said...

hi.. sekadar nk berkongsi cerita dr besfren.. suaminye org pandai timur dan bekerja di ipta di selangor. suaminye tu setelkan borg2 di selangor jugak.. dia ec borg 1, kalo x silap borg mastautin, n dia setelkan kat PAID di tmpt dia mastautin.. :)

cuna said...

*pantai

Syahiella Atan said...

sgt membantu... thanx

Anonymous said...

When we finally look at the term the phrase really like, not just in terms of an enchanting association along with one other, yet being a experience that could be engendered for those who have miltchmonkey an improved relationship yourself much too ( blank ) or perhaps like a sense of better oneness with your family or simply humankind ( space ) this gets to be even more extra ordinary that all anybody is seeking in daily life is certainly appreciate.

sue mohd nor said...

hi kalau si suami org selangor..dia kena settlekan doc dia dulu bru belah pmpuan ker...pmpuan tue plak org kelantan..cmner erkk

Anonymous said...

XnlVxh [url=http://onnrainnmcm.com/#55845]MCM 長財布[/url] MotAaz http://onnrainnmcm.com/ EazYil [url=http://mcmsenmon.com/#43096]MCM[/url] KbkKsb http://mcmsenmon.com/ ExrWia [url=http://ninnkimcm.com/#78817]MCM 韓国[/url] BnbAad http://ninnkimcm.com/ AphDwc [url=http://kaidokumcm.com/#46536]MCM リュック[/url] FeqErl http://kaidokumcm.com/ QrtSbc [url=http://manzokumcm.com/#59199]MCM バッグ[/url] TekVgo http://manzokumcm.com/ GogZnt http://chloenihon.com/ MphDzn [url=http://chloenihon.com/]クロエ アクセサリー[/url] AwyL http://toumikousin.com/ RotPS [url=http://toumikousin.com/]TUMI 26108[/url] ImxAeY http://toumikakaku.com/ TcwGtSR [url=http://toumikakaku.com/]TUMI 26141[/url] ZyjNox [url=http://mcmhannbai.com/]MCM バッグ[/url] ZpyGjl [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 店舗[/url]

Anonymous said...

buy xanax xanax bars and alcohol - what is the drug classification of xanax

Anonymous said...

The [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan[/url]
fast grey fox leaped over the sluggish dog. A causa di this tempo [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Scarpe Hogan outlet, Hogan Sito Ufficiale Primavera-Estate 2013[/url]
of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan[/url]
online connectivity, all of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan scarpe[/url]
us are searching for di poco valore things. Now days. one may simply ship even single piece of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan[/url]
handbag, sunglasses. and jewelry ora moda accessories from many other regions ora quanto a fact from continents.

Anonymous said...

You're the at best person who knows exactly what require to in your website. Quite possibly be very cautious relating to who you situation on your posses with. Capturing the Pokmon of the wetlands will free the most important Pokmon of Mt. Deliver a truth-based price range, and set through whenever you could for debts. http://wikiste.altervista.org/index.php?title=Utente:Oma26G

Anonymous said...

Upper back at the battle, Rocky orders a helpful Ice Ball including Walrein.
Many people who own these cats try to rather own more than one for companionship.
Do you to help only collect the brand? Any hands of Seismitoad have three bulbous digits, as you should its toes.
http://www.boidepot.com/blogs/65121/156417/fancy-goldfish-for-for-sale-ranc

Anonymous said...

If you do, burglars will be acquainted with you're not building and strike. Instead, movie searchers may very well be enjoying what you offer by viewing DVDs online. Pioret introduced an China style in clothing, furnishings and fragrances. 45-year-old finest Nicole Kidman combined her ensemble with Fred Leighton jewels for the dusk. http://daryl-irby.com/v-web/bulletin/bb/profile.php?mode=viewprofile&u=55025

Anonymous said...

Many people who own these pussies try to have
bought more than one of them for companionship. The main couple had a
good solid daughter together near 2004. Where have for you
seen any along with these things last month? Van Cleef & Arpels were the first dealers to release a fragrance.
http://fl.ugig.ir/s/Lesley868

Anonymous said...

They date completely back to your fifteenth century Before christ.
The elasticity feature does not show cracking on the weather extremities.
After saying all off that, it may be time to maneuver forward.

The profiles must form ideal for currently the creditors for for you to be pleased.
http://www.tikiwiki.termx.be/tiki-index.php?page=UserPagealexandriafairbanks

Anonymous said...

The various styles and types of shower trays requires quadrant, rectangular, square.

Always, always remove old and unwanted or outdated insight off your business site.
This pussy-cat has a semi long coat is definitely silky smooth so soft with not undercoat.
These people are unconventionaland prefer keep original.
http://wiki.labrujula.travel/index.php?title=Usuario:JanetFulm

Anonymous said...

Нey thіs is kinda of оff topіc but Ι waѕ wondering if blogs uѕe WYSIWYG editors or if you have to
manually code with HTϺL. ӏ'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

My weblog ... how to build a boat

Anonymous said...

No website is not adequate to profit by using a internet site chart.
Jessie and Meowth, even so on the treadmill, are tiring.

They are presented in many owning a including the natural chocolate, fawn, blue, lilac and nutmeg.
Should you be a homophobe, do not bother watching.

http://www.internetsocial.cat/2009/wiki/index.
php/Usuari:Marlon53A

My web-site; ティファニー ネックレス

Anonymous said...

Hey I knoω thiѕ is off topic but I was wondering if you κneω of any widgеts I cоuld aԁԁ to my
blog that automatiсally tweet my newest tωіttеr
updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Feel free to visit my web page :: Emergency Locksmiths Solihull

Anonymous said...

Papillon, this "big dog" on the markets, could be the entire low-price boss.
Antique-finished replica handbags are also
to be found for the creatively inclined. The situation will allow any person to get our daily life butt whilst your space very.
Those pieces were commonly utilised by means of long Dutch winter seasons.
http://www.chokamnoay.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EdithWhit

Anonymous said...

Paul Smith has made it comfortable males to dress up, from
the inside and out. Which is why he was particularly determined about the
whiteness of his cravats. Do you know that something definitely going
wrong but aren't able to find that weak distinguish? This company used grey with colours in a mixture. http://www.navadebejar.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ElmoFain